Skrivet

Staden, landet, ljuset, mörkret

Här sitter jag nu igen och fönstershoppar bland idylliska gårdar på landet. Jag har några lösa trådar runt boende och vardag som jag försöker knyta ihop. Drömmen om landet lever eftersom jag gång på gång slås av hur otroligt bra jag mår med vidsträckt natur framför nosen. Men jag vet ju också att variation är otroligt viktigt för mig och jag har egentligen gärna ett liv med olika baser. Bara jag får lite längre stopp på varje bas än nu.

I helgen var vi på middag och pratade en del om det svenska mörkret och hur det börjat påverka en mer i vuxen ålder. Tanken på att vara låst till landet under långa, mörka vintermånader är inte särskilt lockande (om nu inte landet råkade vara en skidort kanske eller en plats med garanterad snö). Vi landade i att den ultimata lösningen innebär en migrering under merparten av vinterhalvåret. Södra Europa ger möjlighet att ha nära till både kust och alper till exempel och med mer ljus. Den svenska våren, sommaren och tidiga hösten är oslagbar och ska därför utnyttjas till max på hemmaplan.

Jag känner också samma längtan om mixen när det gäller landet vs staden. Ibland är jag så trött ”folk” som är överallt, stressade, ängsliga och så sjukt fokuserade på ”det egna varumärket” att de tappat det här med att vara människa (jag blir lika befriat förvånad varje gång jag socialiserar i Norrköping och inte får en enda fråga om kvadratmeterpris och vad jag jobbar med). Men det är också just precis folket och drivet jag tycker är så fantastiskt med storstaden. Myllrande liv, kreativitet och roliga möten. Att ambitiösa människor samlas och får saker att hända.

Jag kommer alltid fram till att jag vill ha möjligheten att välja landet när jag vill och staden när vill. Det känns faktiskt fullt möjligt. Helst skulle jag också kunna välja Sverige det ljusare halvåret och något annat under mörkare tider. Där är det lite knivigare rent praktiskt, men det går nog att hitta en variant i alla fall.

Life design borde prioriteras upp – även om det så klart är svårt när det krävs höga lån och flexibla arbets- och familjeförutsättningar. Men jag tror vi ska träna oss i att vara lite öppnare kring det här med boende och jobb framöver – hitta varianter som passar oss själva. Jag kommer att tänka på den där leksaken som barn brukar ha – där olikformade träklossar ska in i rätt öppning. En liten cirkel kan ju inte passa alla trianglar, fyrkanter och stjärnor som vi egentligen vill få in, så varför tror vi att det borde gå?

Den perfekta lösningen!

Den perfekta lösningen!

Annonser
Standard

2 thoughts on “Staden, landet, ljuset, mörkret

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s